Rollenspellen

Een van de dingen die ik het liefst doe zijn rollenspellen. Ik kan er helemaal in op gaan, je zou denken dat ik daadwerkelijk geloof dat ik jouw schoolarts ben of je buurvrouw die jou naakt betrapt in haar tuin.

Wanneer een nieuwe gast bij me komt vullen we altijd samen een briefje in waarop een heel aantal termen staan die allemaal iets met bdsm of fantasy te maken hebben. De een na laatste is rollenspel. Vaak zeggen gasten dan “ja maar dat ik onderdanig ben is toch sowieso een rollenspel?” Nee, dat is het niet.

Een rollenspel is voor mij een scenario waarbij we allebei iemand anders zijn dan wie we daadwerkelijk zijn en er is een uitgangspunt waarmee we beginnen. Dus jij bent een schooljongen en ik de schoolarts en jij komt voor je jaarlijkse controle, of jij bent een inbreker en ik heb jou van achter neergeslagen en vastgebonden en wil weten waar je naar zocht, of misschien ben jij een beginnend travestie-sletje en ga ik jou trainen om je te verhuren.

Wat een rollenspel zo ontzettend spannend maakt is dat ik zelf ook nooit precies weet waar het heen gaat. Ik weet namelijk niet wat mijn tegenspeler gaat doen of zeggen, we improviseren allebei en de regels kunnen onderweg ook veranderen. Jij kan wel willen ontsnappen aan mijn toch wat pijnlijke behandeling op de gynaecologenstoel maar ik kan je natuurlijk een spuitje geven waardoor je benen niet meer werken. Ik kan ook een telefoontje krijgen van de politie met de mededeling dat ze jou aan mij toevertrouwen en dat je niet meer naar huis mag voor je je training hebt afgemaakt.

Ik vind het tof om voor een spel een mail te krijgen met een voorstel voor een rollenspel erin, dat geeft mij even de ruimte wat voorbereiding te treffen, de juiste kleding klaar te leggen en eventueel wat spullen mee te nemen. En vaak beginnen we dan met het spel zoals het voorgesteld is maar al gauw neem ik het over en neem ik je mee naar avonturen die je niet had zien aankomen. Het enige dat jij hoeft te doen is meespelen, niet verlegen zijn en gewoon het eerste te zeggen wat in je opkomt!